+31 – 6 54 608 521 info@wegvanalles.nl

Het Smokkelaarsspoor, even WEG van ALLES

Wandelroute Witteveen. Waar vroeger de smokkelaars het Witte Veen als smokkelpad gebruiken, hebben de in het wild grazende Schotse Hooglanders het gebied overgenomen.

Loop jij met ons mee?
Witteveen
Smokkelaarspad witteveen
Ongerepte natuur
Buurserbeek

Wandelroute Witteveen Het Smokkelaarsspoor

Gebied: Grensland West Münsterland, Alstätte / Twente, Haaksbergen

Wandelroute Moeilijkheid 2

  • Natuurgebieden: Witte Veen – Buurserbeek
  • Afstand: 12 km
  • Hoogtemeters: ca. 27
  • Inspanningsniveau: 2
Wandelroute Witteveen
Witteveen route

Waar vroeger de smokkelaars het Witte Veen als smokkelpad gebruiken, hebben de in het wild grazende Schotse Hooglanders het gebied overgenomen.

Het smokkelpad leidt ons langs de Haarmühle, dit is een watermolen in het Duitse plaatsje Alstätte, gelegen aan een zijtak van het riviertje de Ahauser Aa bij de grens met Nederland. De huidige molen dateert van 1619 en geldt als beschermd monument.

Via deze watermolen lopen we natuurgebied de Witte Veen in. Het kenmerkende aan het Witte Veen is de ruim 30 hectare hoogveen dat bewaard is gebleven. Ondanks de droogte slaagt Staatsbosbeheer erin het gebied met dammen zo nat mogelijk te houden. Zo blijft het regenwater langer in het gebied. Dit is belangrijk voor de vernatting van het moerasbos.

Vanaf hier wordt het oppassen geblazen. Waar vroeger de smokkelaars het Witte Veen als smokkelpad gebruiken, hebben de in het wild grazende Schotse Hooglanders het gebied overgenomen.

Prachtige waterpartijen liggen verscholen tussen de bomen en in de velden links en rechts van ons.

De Schotse Hooglanders zijn links en rechts in het bos prima te observeren, wat een prachtige dieren zijn het, zomer of winter, elk jaargetijde wordt door hun getrotseerd.

De verschillende vlonderpaden zorgen ervoor dat we droge voeten houden, alhoewel er in de zomermaanden weinig sprake is van moeras. Ook hier de kenmerkende oorverdovende stilte die we bijna niet meer kennen. De paden lopen tussen prachtige rododendrons die in het voorjaar uitbundig in bloei staan.

Tussen de heidevelden trekken we het Witte Veen uit. Deels via asfaltwegen komen we uit bij de Buurser Beek. We vervolgen onze weg langs de oevers van de Buurser Beek. Het zacht kabbelende water draagt absoluut bij aan het even weg van alles gevoel, waar we zo naar op zoek zijn.

We pakken verschillende bekende en minder bekende single trails langs de Buurser Beek. Zo komen we langzaam weer via graslandvelden en loofboom partijen terug op ons startpunt. Ook deze wandelparel heeft een groot “weg van alles” gevoel, al was het alleen al door het van dichtbij meemaken van de Schotse Hooglanders.

Wil je weten wat je te wachten staat? Hier is een impressie van de wandeltocht:

Wandel jij met ons mee?

Roy in het Veld