+31 – 6 54 608 521 info@wegvanalles.nl

Berg en Dal, even WEG van ALLES

 Wandelroute Teutoburgerwoud: We wandelen dit keer in een mix van eeuwenoude beuken en eiken die ons begeleiden op de weg naar boven.

Loop jij met ons mee?
Teutoburger Wald
Uil houtsnijwerk
Velden Teutoburger Wald
Stapel hout

Wandelroute Teutoburgerwoud Berg en Dal

Gebied: Grensland Duitsland, Lienen

Wandelroute Teutoburgerwoud - Berg en Dal 1

  • Natuurgebieden: Teutoburgerwoud
  • Afstand: 15 km
  • Hoogtemeters: ca. 408
  • Inspanningsniveau: 3
Wandelroute Teutoburgerwoud
teutoburger woud

Een mix van eeuwenoude beuken en eiken begeleiden ons op weg naar boven met prachtige uitzichten.

We starten vanaf de lokale parkeerplaats. We wandelen via een fruitbomenroute zo het bos in. Rechts van ons zien we de route gelijk al de hoogte in gaan.

Als snel komen we weer op open terrein via een bredere “schotterweg” zoals het hier in Duitsland genoemd wordt. Aan het einde van de weilanden zie je de verschillende hoogzitten waar de lokale jagers het wild bekijken.

Wild ziet hier enorm veel, de reeën kom je in diverse soorten en maten tegen. Ze lijken ons te volgen, heel bijzonder. Uitdagend kijken ze ons aan, wij zijn vreemden in hun territorium, wat zijn het toch mooie dieren.

Bij de Brüggelieth-Quelle (quelle = bron) nemen we een korte pauze om de overweldigende pracht van de majestueuze bomen in ons op te nemen. Wat een kracht straalt een beuk van een dergelijke omvang toch uit.

Mooi om te zien, dat hier midden in het bos, “zomaar” een bron, water naar de oppervlakte brengt. Deze bron is tamelijk bijzonder, omdat zij het hele jaar door water naar de oppervlakte voert. Deze bron is letterlijk een bron van leven voor plant en dier en daarom beschermt.

Het bos heeft een zeer mooie bomendichtheid waar je ook kijkt. De bramenstruiken vind je hier in grote aantallen, en wat een bramen in augustus, fantastisch. De smaak is werkelijk puur natuur.

We wandelen van het ene bos, via weilanden zo door naar het andere bos. Via verschillende olifantenpaadjes zien we de natuur op z’n mooist. De stilte is oorstrelend, alleen vogels en je eigen hartslag hoor je.

We zijn nog niet bekomen van het ene vergezicht, of het andere komt alweer in zicht. Links en rechts zien we boerderijen, maar we komen gedurende de gehele toch nauwelijks nog op asfaltwegen. Wanneer komt er een einde aan, je vraagt het jezelf af, maar genieten staat bij deze tocht werkelijk met hoofdletters geschreven.

Wij durven je te garanderen dat deze tocht via de Liener Berg en de Westerbecker Berg een van onze meest bijzondere wandelparels is, die je eigenlijk meegemaakt moet hebben.

Het even helemaal weg van alles gevoel, komt hier maximaal tot z’n recht.

Wil je weten wat je te wachten staat? Hier is een impressie van de wandeltocht:

Wandel jij met ons mee?

Roy In het Veld