Voorbij de bronnen, even WEG van ALLES
Wandelroute Ootmarsum. Een prachtig karakteristiek natuurgebied van maar liefst 355 hectare groot. In dit gebied vind je veel archeologische monumenten in de vorm van grafheuvels.
Wandelroute Ootmarsum Voorbij de Bronnen
Gebied: Twente, Oud Ootmarsum
- Natuurgebieden: Springendal (NL), Hesingen/Lönsberg (DE)
- Afstand: 17 km
- Hoogtemeters: ca. 100
- Inspanningsniveau: 3
We lopen zo vanaf de parkeerplaats het natuurgebied Springendal of te wel de “tuin van Nederland” in.
Een prachtig karakteristiek natuurgebied van maar liefst 355 hectare groot. In dit gebied vind je veel archeologische monumenten in de vorm van grafheuvels.
De grafheuvels zijn verhogingen in het landschap, er groeit gras, heide en hier en daar een struik op. De graven dateren van meer dan 2000 jaar geleden en zijn dus ver voor onze jaartelling reeds gemaakt.
Maar het Springendal staat niet alleen bekent om zijn grafheuvels.
In het natuurgebied ontspringt het bronwater op drie plaatsen. De plaatsen zijn herkenbaar aan de bosmeertjes die in het Springendal te vinden zijn. Uiteraard nemen wij deze mee in het begin van de wandeling.
We wandelen aanvankelijk over bekende en minder bekende paden, dieper het Springendal in. Het dicht begroeide bos, met hier en daar prachtige doorkijkjes over weilanden en heidevelden maken de tocht tot een ware belevenis.
Soms zijn de bomenlanen zo fantastisch indrukwekkend dat je erin verloren lijkt te gaan. Je kijkt je ogen uit, een moment van wandelen in stilte is bijna vanzelfsprekend.
Via de uitgestrekte heidevelden wandelen we zo ongemerkt de grens over, Duitsland in. Via een paar korte uitgestorven asfaltwegen wandelen we naar de Lönsberg. Daar aangekomen treffen we de uitkijktoren “Zum Lönsberg”, die, eenmaal boven (op ruim 35 meter hoogte) aangekomen ons trakteert op een prachtig uitzicht richting Lingen, Bad Bentheim, Enschede Coevorden.
Eenmaal weer beneden wandelen we zo het natuurgebied Hesingen in. Wederom dwars door de heidevelden waar onze honingbijen belangrijk werk verrichten. De bijenkasten zijn een waarlijk schouwspel van druk vliegende bijen, die op deze manier de heide geweldig in stand houden.
Uiteraard treffen we daar nog andere dieren die daaraan meewerken. De schapen maken tevens onderdeel uit van de onderhoudsploeg van deze heidevelden.
Als je de ogen goed de kost geeft, kun je zelfs het bijzondere Vliegend hert tegenkomen. Ze kunnen wel 9 centimeter groot worden. Ondanks de afmetingen redelijk zeldzaam en beschermd.
Via mooie singletracks en prachtige zandwegen wandelen we langs de uitgestrekte akkers terug Nederland in waar Brunninkhoes Jantje ons welkom heet.
Via het landgoed Oude Brunninckhuis en Hoeve Springendal komen we langzaamaan weer terug op ons vertrekpunt.