+31 – 6 54 608 521 info@wegvanalles.nl

Het Zandgrondenpad, even WEG van ALLES

Wandelroute Lutterzand​. Het Lutterzand is een uniek en uitgestrekt, 750 hectare groot natuurgebied van jeneverbesstruiken, dennenbossen en heidevelden.

Loop jij met ons mee?
Zandgrondenpad
Lutterzand
Boomstronk langs de dinkel
Zonnebloemen in het Beuninger Achterveld

Wandelroute Lutterzand Het Zandgrondenpad

Gebied: Twente, de Lutte

Wandelroute Moeilijkheid 2

  • Natuurgebieden: Lutterzand, Beuninger Achterveld, Punthuizen
  • Afstand: 16 km
  • Hoogtemeters: ca. 26
  • Inspanningsniveau: 2
wandelroute Lutterzand
Lutterzand route

Het Lutterzand is een uniek en uitgestrekt, 750 hectare groot natuurgebied van jeneverbesstruiken, dennenbossen en heidevelden.

Het gebied wordt voor een groot deel omzoomd door de 93 kilometer lange Dinkel.  Het riviertje is nog één van de weinige in Nederland dat zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. Het meanderende riviertje de Dinkel zoekt zichzelf een weg door de natuur. Het ontspringt vlak bij Coesveld en mond uiteindelijk uit in de Vecht ter hoogte van Neuenhaus.

Hier kan menig wandelaar zijn hart ophalen, de oorverdovende stilte die je hier aantreft, maar ook de verschillende zintuigen die geprikkeld worden. De onmiskenbare geur van dennenlucht en dan weer de droge heidelucht volgt ons op onze route.

We wandelen op paden die niet iedereen meer kent, maar waardoor we het echte helemaal weg van alles gevoel optimaal zullen ervaren.

Uitgestrekte graslandvelden worden afgewisseld met bos en heidevelden, hoe mooi wil je het hebben. De wandelpaden lopen kort langs kwetsbare natuurgebieden, waardoor de kans heel groot is dat we reeën kunnen spotten.

Langzaamaan verlaten we het Lutterzand en lopen we deels via verharde paden richting het Natura2000 gebied, Beuninger Achterveld.

Hier lopen we deels in het verlengde van de Duitse grens. We vervolgen onze weg via het natuurgebied Punthuizen. Ook dit is een parel van een natuurgebied waar nog Blauwgraslanden voorkomen.

Via het sluisje in de Puntbeek keren we weer terug op het natuurgebied Lutterzand waar we via de inmiddels karakteristieke grillige dennenbomen langs de meanderende Dinkel richting het beginpunt terugkeren.

Een bijzondere en zorgvuldig samengestelde route, waarbij singletracks worden afgewisseld met zandpaden en kleine stukjes verharde wegen. De combinatie maakt dat het “weg van alles” gevoel op deze dagwandeling optimaal ervaren zal worden.

Wil je weten wat je te wachten staat? Hier is een impressie van de wandeltocht:

Wandel jij met ons mee?

Roy in het Veld