+31 – 6 54 608 521 info@wegvanalles.nl

Het Carl-Heinz Schrödterpad, even WEG van ALLES

Wandelroute Gildehauser Venn: We wandelen dit keer in één van de meest indrukwekkende en belangrijkste vochtige natuurgebieden van Noordwest-Duitsland, het beschermde natuurgebied, Gildehauser Venn.

Loop jij met ons mee?
Bossen rondom het ven
Zwam
Drielandsee
Het Carl-Heinz Schrödterpad

Wandelroute Gildehauser Venn Het Carl-Heinz Schrödterpad

Gebied: Grensland Duitsland, Bad Bentheim/Gildehaus
Wandelroute Moeilijkheid 2
  • Natuurgebieden: Gildehauser Venn
  • Afstand: 13 km
  • Hoogtemeters: ca. 21
  • Inspanningsniveau: 2
Spurensuche
Gildehauser Venn Carl-Heinz Schrödterpad

We starten dit keer vanaf  een “Wanderparkplatz” in de buurt van het Gildehauser Venn. Van daaruit wandelen we via een asfaltweg het bos in.

We wandelen dit keer in één van de meest indrukwekkende en belangrijkste vochtige natuurgebieden van Noordwest-Duitsland, het beschermde natuurgebied, Gildehauser Venn. Het gebied heeft een totale grootte van ruim 650 hectare.

Het landschap wordt doorkruist door berkenbossen, veenpoelen en duinen. Naast de grote diversiteit zoals vochtige heidegebieden, restanten van het hoogveen en broekbossen, huisvest het Gildehauser Venn ook een groot aantal zeldzame vogelsoorten. De velduil en de wielewaal, maar ook de wulp, de pantserjuffer en de heikikker voelen zich hier thuis. Als we geluk hebben treffen we een adder, en dit keer niet als het spreekwoordelijke addertje onder het gras.

Om het helemaal weg van alles gevoel te ervaren lopen we via bijzonder singletracks, zonder iets te zeggen zij aan zij of achter elkaar. We wandelen de rust in ons hoofd, hoe makkelijk gaat dat in een omgeving als deze.

We wandelen langs bijzondere “drijvende” heidevelden naar het Carl-Heinz Schrödterpad. Dit pad start en eindigt bij een uitkijktoren waarbij je van boven af een goed beeld krijgt van de uitgestrektheid van het Gildehauser Venn.

De natuur orkestreert zijn eigen muziek en de kikkers begeleiden ons al kwakend op het bijzondere pad dwars door het natuurgebied in het voorjaar en in de zomer langs de vele veenpoelen. De natuur ontvouwt zich in al haar pracht op deze bijzonder plek waar het helemaal weg van alles gevoel, je min of meer overvalt. Hoe bijzonder kan het zijn.

Naast de kikkers vormen de mobiele schaapskudde van Schäferei Zwafink een prachtig gezicht die al grazend de heide in topconditie houden.

Uit het Gildehauser Venn gekomen lopen we langs prachtige weilanden en bosgebieden langzaam aan richting de Dreiländersee. De naam is ontstaan, omdat het meertje nabij het drielandenpunt ligt van Nederland, Neder-Saksen en Noordrijn-Westfalen. Het meertje is in de 80’er jaren uitgegraven puur voor recreatieve doeleinden.

Langs de oevers van de Dreiländersee lopen we weer richting het bosgebied van het Gildehauser Venn om uiteindelijk weer te eindigen bij ons startpunt.

Wil je weten wat je te wachten staat? Hier is een impressie van de wandeltocht:

Wandel jij met ons mee?

Roy in het Veld