+31 – 6 54 608 521 info@wegvanalles.nl

Waarom wandelen goed voor je is

Wandelen; de een vind het saai, de ander vindt het heerlijk om te doen. Feit is, dat wandelen je verder brengt dan je misschien denkt. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat wandelen beter is dan een uur intensief sporten.

Lees verder

Wist jij dat de gemiddelde Nederlander dagelijks bijna 9 uur zit?

 Wetenschappelijk onderzoek heeft reeds veelvuldig aangetoond dat het langdurig zitten niet goed voor je is. Je hebt een verhoogde kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type2.

Dit alleen al, zou voldoende aanleiding moeten geven om te gaan wandelen. Nog niet overtuigd, er volgen hierna 9 feiten waarom wandelen goed voor je is.

waarom wandelen goed voor je is

Geniet van de natuur

Kwetsbaar gebied

Het effect van Wandelen

9 feiten over het effect  van wandelen

Lopen in de natuur doet iets met je, het ontspannen genieten van alles wat er om je heen gebeurt heeft effect op jou als mens. Het stilstaan bij en het ervaren van de prikkels die de natuur je geeft is een leerproces dat je een andere blik op je leven geeft.

Lees verder voor de 9 feiten waarom wandelen goed voor je is en wat het met je doet.

Spieren en botten

1. Goed voor spieren en botten

Wandelen zorgt ervoor dat je spieren soepel en sterk blijven. Mensen die wellicht al eens een gebroken arm hebben gehad, weten hoe snel spierkracht verdwijnt als het gips eenmaal verwijderd is. Ook verlaagt wandelen de kans op botontkalking. Door het wandelen, belast je ook je botten en daardoor bouw je nieuwe botmassa op. Ook het kraakbeen, het elastische weefsel tussen je botten heeft er baat bij.

Hart en bloedvaten

2. Goed voor hart en bloedvaten

Regelmatig wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wist je bijvoorbeeld dat het risico op hartproblemen al met 50% daalt als je minimaal 1 uur per week actief wandelt?

Diabetes

3. Goed tegen diabetes

Doorregelmatig te gaan wandelen heb je een lager risico op diabetes type2. Het verlaaft niet alleen het risico, op het ontwikkelen van diabetes, maar ook als je diabetes hebt, kan wandelen goed voor je zijn. Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc.

Alzheimer

4. Het vermindert de kans op Alzheimer

Mensen die hun hele leven lichamelijk, en geestelijk actief blijven vermindert de kans op Alzheimer met maar liefst 20-50%. Wandelaars zijn zoals we hier in Twente zeggen veelal: “goed te pas”

Beter Slapen

5. Je slaapt beter

Wandelen én daglicht zijn een zegen voor je biologische klok, waardoor je aantoonbaar beter zult in- en kunt doorslapen. Het verbetert de slaapkwaliteit waardoor je zeker uitgeruster aan de dag kunt beginnen.

Longen

6. Je longen zijn je dankbaar

Wie veel wandelt, en dan met name in de natuur, vergroot niet alleen het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen, maar je longen worden ook nog eens schoner én daardoor gezonder.

Depressies

7. Positieve invloed op depressies

Wandelen vermindert de kans op depressies en depressieve gevoelens. Angststoornissen kunnen maar liefst 50% vermindert worden door te gaan wandelen. De herfst geldt met name als lastige periode voor veel mensen, maar door te gaan wandelen kun je de zogenaamde “herfstdepressie” met zeker 60-70% verminderen. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat mensen die 90 minuten wandelden in de natuur, minder negatief over zichzelf dachten.

Op gewicht komen

8. Wandelen brengt je op gewicht

Bij stevig doorwandelen verbrand je ongeveer 240 kilocalorieën. Bij een stevige tocht van bijna 4 uur, kun je zomaar 2.250 kilocalorieën verbranden, op basis van onze eigen bevindingen.

Creativiteit

9. Verbetert je creativiteit

Loop je vast op kantoor, of komt er niets meer uit je handen? Ga wandelen. Een wandelaar heeft een aantoonbare creativiteitsverhoging van maar liefst 60% in vergelijking met een zitter.

Uil houtsnijwerk
Brunninkhoes Jantje
travel-landscape-08
Boswandeling

Wandel bewust

Wat gebeurt er tijdens de wandeling? Probeer je aandacht erop te richting, wat valt je op?

Je zult merken dat de natuur bol staat van metaforen. Welke zaken om je heen, die je tijdens de wandeling zijn opgevallen, zouden symbool kunnen staan voor de fase waarin je verkeert?

Wandel mee met ons

Bekijk ons wandelaanbod

Wandelen is niet saai, maar heerlijk om te doen.

Waar wacht je nog op?

couple2
Share This